Κυριακή 21 Μαρτίου 2010


Στα 17,5 δισ. δολάρια η αξία της αγοράς εφαρμογών


Τα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μπορεί να φτάσει η αγορά των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Τα downloads των εφαρμογών θα φτάσουν τα 50 δισεκατομμύρια το 2012, από επτά δισεκατομμύρια σήμερα, όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη μελέτη για λογαριασμό της GetJar, του δεύτερου μεγαλύτερου ηλεκτρονικού καταστήματος για εφαρμογές (AppStore) στον κόσμο. «Είναι εύκολο να δούμε πώς οι εφαρμογές για κινητά θα εξαλείψουν το παραδοσιακό Ίντερνετ για οικιακούς υπολογιστές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GetJar, Ίλια Λάουρς.

Η Apple λειτουργεί σήμερα το μεγαλύτερο App Store παγκοσμίως, η επιτυχία του οποίου έχει οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της από εταιρεία υπολογιστών σε εταιρεία κινητών συσκευών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Στιβ Τζόμπς.

Οι εφαρμογές για κινητές συσκευές υπάρχουν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ωστόσο γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τη στιγμή που η Apple ξακίνησε τη λειτουργία του δικούς της καταστήματος για το iPhone και το iPod Touch στα μέσα του 2008. Η ετήσια αξία της συγκεκριμένης αγοράς αποτιμάται στα έξι δισεκατομμύρια δολάρια, με τις εταιρείες να εστιάζουν στην παροχή υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τον γεωγραφικό προσδιορισμό, την κάμερα, τις οθόνες αφής και άλλα χαρακτηριστικά των κινητών τηλεφώνων.

Το 17% των χρηστών του GetJar ξοδεύουν ήδη περισσότερο χρόνο στο Ίντερνετ μέσω των κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών παρά στον υπολογιστή τους, σύμφωνα με τον Λάουρς. Οι κάτοχοι του iPhone θεωρούνται οι πιο ενημερωμένοι και ενεργοί χρήστες τέτοιων εφαρμογών, δαπανώντας περισσότερο χρόνο και χρήματα στο λογισμικό του κινητού τους παρά σε μουσική, πρόσθεσε.

Το App Store της Apple διαθέτει περισσότερες από 150.000 εφαρμογές στα ψηφιακά του ράφια, ενώ πρόσφατα ξεπέρασε το φράγμα των τριών δισεκατομμυρίων downloads. Η Google, που συμμετέχει στην αγορά με το λογισμικό Android που χρησιμοποιείται σε μια σειρά κινητών, λειτουργεί το γρήγορα αναπτυσσόμενο Android Marketplace, που φιλοξενεί ήδη περισσότερα από 30.000 προγράμματα ειδικά για έξυπνα κινητά που λειτουργούν με το λογισμικό της.

Περίπου 310.000 προγραμματιστές λογισμικού διαθέτουν λογαριασμούς στο GetJar, που διαθέτει συνολικά περίπου 65.000 εφαρμογές που απευθύνονται σε χιλιάδες διαφορετικούς τύπους τηλεφώνων. «Από διαδραστικά παιχνίδια που μέχρι πρότινος βλέπαμε μόνο σε κονσόλες, μέχρι απλές ειδήσεις και εφαρμογές για τον καιρό, υπάρχει στην ουσία μία τουλάχιστον εφαρμογή για τα γούστα κάθε καταναλωτή», αναφέρει η μελέτη.

«Η νέα έρευνα υποδηλώνει τη διεξαγωγή μιας μάχης για την επιβίωση του ισχυροτέρου στην αγορά των App Stores», κατέληξε ο Λάουρς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου